Information om balkongprojekt BRF Vaktposten

Ett av styrelsens huvudmål är att för våra medlemmar kontinuerligt öka vår gemensamma trivsel och fastighetsvärde. Detta görs genom kontinuerliga mindre och större förbättringar som allmänna renoveringar och underhåll av gemensamma ytor till förhandlingar av försäkringar, räntor etc.  

Som ett led i detta har vi under våren genomfört en förstudie vars syfte är att utvärdera att bygga till nya balkonger på innergården (Gäller endast lägenheter i Uppgång A). Vi var tvungna att slutföra slutprotokoll från det förra balkongprojektet och vi passade då på att samtidigt utvärdera en utökning av antalet balkonger. Vi har under förstudien tagit del av de negativa erfarenheter som tidigare projekt innebar och i förslaget tagit höjd för detta.

Efter genomförd förstudie anser vi att detta projekt är värt att genomföra och vill därför presentera detta för samtliga medlemmar vid årsstämman för vidare beslut.

Byggplan
Förstudien har genomförts tillsammans med en extern Projektledare för att säkerställa kontrakt, leverans, garantier och kontakt med stadskontor, arkitekt och byggfirma. Vi har tillsammans tagit fram preliminära ritningar för godkännande, se bifogad planskiss. Tidsplanen för tillbyggnad är 4-8 veckors tid och kan genomföras under höst 2015 alternativt vår 2016.

Värdeökning
Enligt rådfrågad mäklarfirma (Alvhem) ger en andra balkong de aktuella lägenheterna inte bara kvällssol utan även en unik status på lägenheterna. En estimerat värdeökning på aktuella lägenheter är beräknad till 200 000 - 300 000 kr.

Finansiering
Styrelsen har tillsammans med Revisorringen och Handelsbanken tagit fram ett förslag där Bostadsrättföreningen tar ett gemensamt lån och fördelar kostnaden per berörd lägenhet via månadshyran. Detta för att de enskilda medlemmarna skall slippa ansöka om eget lån med allt som detta innebär. Givetvis står det de enskilda medlemmarna fritt att direkt lösa sin del av lånet på egen hand via eget kapital eller eget banklån.

Beräknad tillägg på månadshyran enligt finansieringsförslag ovan: 500 kr.
Estimerad kostnad vid egen finansiering: 180 000 kr.

Nästa steg
Efter årsstämman har styrelsen förhoppningen att kunna gå vidare med projektet så snart som möjligt. Samtliga berörda medlemmar bes därmed om att återkoppla till styrelsen med sitt godkännande av projektet samt inkomma med förslag kring balkongernas utförande.

Mvh Styrelsen
balkongförslag_nr01.pdf